Typ: architektura krajobrazu
Projekt: 2014
Realizacja: 2018
Lokalizacja: Kozienice, PL
Status: projekt wykonawczy

Przedmiotem projektu było wprowadzenie ładu przestrzennego na zadanej działce przy ulicach Warszawskiej, Sportowej i Legionów, oddanie znacznej części terenu pieszym, przy maksymalnym zachowaniu istniejącej zieleni oraz stworzenie atrakcyjnej przestrzeni publicznej.

Charakterystycznym elementem założenia jest prawie 900 metrowa świecąca ławka – najdłuższa ławka w Polsce - wydzielająca strefę wnętrza urbanistycznego.

W 1/3 długości promenady zaprojektowano obiekt złożony z dwóch podniesionych skrzydeł. Pod zachodnim skrzydłem mieści się budynek kawiarni, magazyn na sprzęt plenerowy i toaleta publiczna. Kawiarnia wydzielona została dużymi taflami szkła, które w lecie mogą zostać rozsunięte, tworząc z placem jedną, otwartą przestrzeń. Skrzydło po stronie wschodniej, otwarte widokowo na nowobudowane Centrum Kulturalno Artystyczne stanowi zadaszenie części placu, dając schronienie w deszczowe lub upalne, słoneczne dni. Przestrzeń ta może być wykorzystywana zarówno jako miejsce odpoczynku, spotkań młodzieży, plenerowe zajęcia plastyczne, muzyczne, do czego służą nieregularne w kształcie, mobilne ławki.